Ντολμαδάκια γιαλαντζί

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ :

  • 500 γρ. Αμπελόφυλλα (ζεματισμένα)
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 κούπα ρύζι
  • 1  1/5 κούπα νερό
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 2  1/2 π.κρασιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Ζεματάμε τα φύλλα για 3΄ με 4΄ περίπου.Στραγγίζουμε το νερό και ξεχωρίζουμε σε μια πιατέλα τα φύλλα μας.Κοιτάμε προσεκτικά και αν έχουν κοτσανάκια τα αφαιρούμε.

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια  και τα τοποθετούμε με 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι να μαραθούν.Προσθέτουμε το ρύζι ,το αλάτι και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία έως ότου πιει τα υγρά του.Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε αμπελόφυλλα μέχρι να καλυφτεί ο πάτος της.Αυτό το κάνουμε για να μη κολλήσουν τα ντολμαδάκια μας.

Τοποθετούμε στο πάγκο μας ή σε πιάτο ένα -ένα τα φύλλα μας και βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμισή μας.Κλείνουμε σφιχτά για να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του  βρασίματος.

Αφού τα τελειώσουμε όλα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο,ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια και προσθέτουμε το νεράκι μας.

Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να μη ¨χοροπηδούν¨ τα ντολμαδάκια μας και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 45΄ με 1 ώρα.

EXTRA TIPS :

Συνοδεύονται υπέροχα με γιαούρτι !!!

Σχολιάστε